Зелен сбор през годините

В продължение на 7 години

Работим за развитието на идея за всеобщо приемане на една алтернатива на живот. Човекът да развива своите мечти и идеи в баланс с природата.

В рамките на проекта успешно осъществихме 7 индивидуални дългосрочни и 6 групови краткосрочни проекта по Европейски корпус за солидарност и Европейска доброволческа служба. С нас работиха и се учиха над 100 младежи от различни еврпейски държави.

2021 само споко

През 2021 посрещнахме 19  доброволци от Европейския корпус за солидарност.

6 младежи имаха възможност да посетят алтернативни места в България за 7 месеца, а 13 ни посетиха за 2.

Основен партньор в тазгодишното издание беше Еко Ферма Венец, където заровихме ръце в пръстта и научихме повече за методите на пермакултурата.

Посетихме 13 домакини, вдъхвайки им глътка въздух.

Сдружение “Зелен” постави основите на новото си пространство в архитектурен резерват Старо Стефаново.

Взехме основно участие в организацията на Беглика.

Дългосрочните доброволци и екипът на сдружението реализира и курс по Пермакултурен дизайн.

2020 почти пандемия

Малко преди пандемията да настъпи организирахме емблематично събитие за нашите доброволци – Зелен Reunion. 

През лятото Зелен сбор се превърна в убежище за 15 младежи и начин да опознаят България и себе си.

Започнахме проекта с няколко дни опознаване и работилница за стоене на купили.

След това продължихме към Беглика, където всички младежи взеха активно участие в организацията на събитието.

През това лято посетихме много от нашите редовни домакини, с които изградихме стабилни партньорства през годините.

2019 бяхме на върха

Посрещнахме десетки доброволци от цяла Европа в два краткосрочни проекта. Бяхме навсякъде и по всяко време. През четирите най-активни месеца в годината бяхме доброволческото сърце на 4 мащабни събития – Събуди се, Essentia Gathering, Беглика и Въздухария.

Зеленосният ни поход сред малки алтернативни общества реализира две събития в братска Македония и стигна до далечния североизток на България като посети 24 домакини през този сезон.

Превъртяхме и националния ефир!

2018 стратегическа година

Започнахме реализацията на тригодишен проект за стратегическа доброволческа служба. Доброволците сами започнаха да ни намират, а домакините, които посетихме в няколко лъча, отвориха широко вратите си. За първи път доброволческата ни група достигна заветните 23 човека. Създадохме изключително успешно споделено работно пространство в центъра на София, където да разказваме селските си приказки. Бяхме основен организатор на Беглика. Имахме прекрасна дигитална визия благодарение на Емили и Роман, а Микеле запечата цялата ни история.

 

2017 Зелен сбор

Изключително активна и динамична година. Посрещнахме първите си краткосрочни доброволци. На местно ниво оранизирахме събития за деца в училищата, а Дани реализира курсове по испански език и танци за възрастни. Станахме част от експеримент Събуди се!

Зелен сбор посети десет места като започна формално с международно събитие в люлката на цивилизацията – Македония.

2016 първите ни домакини

През тази година посетихме първите си домакини от Веселата ферма в Родопите, Зелената порта и Домашно. Отметнахме работа по къщата, създадохме невероятни джаджи като педалня и can heater, направихме си домашен сапун, кремове и перилен препарат, пътувахме и взехме участие в различни събития. Сашо (Alessandro Finello) дори направи опит да събере впечатленията си в книга.

2015 започна всичко

През тази година дойдоха първите ни доброволци – Лаура, Елена, Марко и Рено. Благодарение на тези зелени пионери имахме сили да инициираме почти всичко, с което се занимаваме и до днес. Зелена къща светна и се обживи, създадохме първата си градина, бусЪТ измина първите си километри в неочаквани приключения с миризма на олио, работихме с местната общност и доброволствахме на Беглика и се представихме на редица събития, запознахме се с много нови приятели и съмишленици.

Това, разбира се, са само акцентите, а подробностите може да видите тук.